Om je zakmes goed te gebruiken moet het natuurlijk wel scherp zijn. Door je zakmes te slijpen blijft je mes langer goed. Door dat te doen wordt de kans op schade van je zakmes minder. Alleen door je zakmes te slijpen wordt het wel steeds iets dunner, dit is helaas niet te voorkomen.

Je kan op verschillende manieren je zakmessen slijpen. Hieronder zie je een paar manieren:

 

 

De eerste manier is je zakmes slijpen met een aanzetstaal of met een slijpstaaf. Die gebruik je meestal voor keukenmessen. Het zijn ronde stukken staal (of ander materiaal) waar je mes scherp van wordt, met een handgreep eraan. Daarmee kan je zakmessen of gewone messen slijpen. 

 

Het is best nog wel een lastig klusje, want je moet je mes onder een bepaalde hoek houden. Dat verschilt per lemet, want sommige lemetten hebben schuinere snijkanten dan andere. Maar als je het goed doet heb je een heel goed scherp mes.

Op het plaatje wordt het mes naar je hand toe geslepen, maar het is veiliger om het andersom te doen.

 

Dan is er ook een doortrekslijper. Dat is een slijper waar je een zakmes/mes doorheen moet trekken. Dan wordt het zakmes/mes vanzelf geslepen. Omdat er aan twee kanten een stukje slijpsteen zit. 

Nog een manier om je zakmes te slijpen is met een wetsteen. Dat zijn twee ruwe stenen die op elkaar zitten en waarvan de ene kant gladder is dan de andere kant. Het woordje 'wet' komt uit het Engels dat betekent 'nat', je moet de steen dus nat maken met spuug voordat je de steen gebruikt. In het water dompelen werkt ook, dat is wat frisser. En dan slijp je het zakmes/mes door er 8jes mee te draaien.

 

Natuurlijk heb je ook een nog makkelijkere manier: een elektrische slijper. Dat is een slijper die vanzelf ronddraait als je de stekker in het stopcontact steekt.

 

Maar als je een mes wilt slijpen moet je eerst weten of het mes al bot is. Daar bestaan verschillende testjes voor

Je hebt bijvoorbeeld een nageltest:

1. hou je nagel schuin

2. zet het mes op je nagel (zonder te duwen)

3. glijdt het mes eraf dan is het mes bot anders is het mes scherp genoeg

 

Je kan ook een hoortest doen:

1. mes naast het oor houden (niet in je oor snijden altijd handig)

2. dan wrijf je je duim horizontaal over het snijvlak

3. hoe hoger de toon hoe scherper het mes is

 

Dan heb je nog een test met een rijpe tomaat:

1. neem een rijpe tomaat die lekker zacht is blaadje papier

2. als je de rijpe tomaat in mooie plakjes kan snijden is het mes scherp

 

Je hebt nog een test met een blaadje papier:

1. pak een A4 of een gewoon blaadje

2. hou het met 1 hand aan de bovenkant vast

2. als je met het mes een rechte strook kan snijden is het mes scherp